Blog

Vrienden van De Voorhoede: Sjoerd Beentjes

Werken bij De Voorhoede doe je niet alleen. Ons team bestaat uit ruim 30 mensen met een passie voor het vak. Ontmoet de collega’s van De Voorhoede. Ontdek wat het leukste project is waar ze aan hebben gewerkt en waarom ze het zo leuk vinden bij ons.

Ontmoet onze front-end developer, Sjoerd Beentjes (26). Binnengekomen als stagiair en in 5 jaar gegroeid naar Tech Lead. Deze sportieve developer zit niet alleen maar achter zijn beeldscherm. Sjoerd houdt van fietsen en hardlopen. Dit jaar liep hij nog een volledige marathon.

Sjoerd op kantoor in Amsterdam

Wat houd je rol als Tech Lead in?

“Als Tech Lead maak ik technische beslissingen op het project. Daarnaast communiceer ik veel met klanten, product owners, externe designers en developers. Ook stuur ik op een project het interne team aan en begeleid ik onze eigen developers.”

Hoe ben je hier terecht gekomen?

“Ik heb Communication and Multimedia gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Daar deed ik een minor over webdevelopment waar De Voorhoede bij betrokken is. Op die manier hebben ze mij binnengehengeld voor een meewerkstage. Als stage draaide ik mee op het project voor StartMail met Declan als begeleider. Dat vond ik hartstikke leuk. Later heb ik ook mijn afstudeerproject bij De Voorhoede gedaan. Voor intern gebruik heb ik een tool ontwikkeld waarmee je snel volledige design pagina’s op kan knippen in verschillende componenten. Elk onderdeel kun je los benoemen en exporteren als plaatje naar bijvoorbeeld Trello. Na mijn afstuderen heb ik de componentizer nog een keer opnieuw uitgewerkt: https://componentizer.voorhoede.nl/

Ik kijk ook altijd uit naar onze tweewekelijkse code classes.

Hoe zou je de sfeer omschrijven bij De Voorhoede?

“Sowieso gezellig. We zijn een heel informeel team. Er is niet echt hiërarchie. Je kan iedereen om hulp vragen. Er worden verschillende leuke en leerzame activiteiten georganiseerd, zoals een hackathon. Ik kijk ook altijd uit naar onze tweewekelijkse code classes. We geven ze aan elkaar. Je krijgt daarvoor twee dagen om de class voor te bereiden. Je kunt je daardoor ook verdiepen in een onderwerp waar je in eerste instantie zelf niet zo veel van af weet. Zo leer je zelf ook nieuwe dingen.”

A woman and 4 men standing next to each other cheering. One men is holding a trofee and the woman in holding a cheque.

Wat is het tofste dat je gebouwd hebt bij De Voorhoede?

“De website van Geldmaat en de Geldmaat locatiewijzer vind ik het leukst. Dat waren mijn eerste projecten bij De Voorhoede. Die doen het nog steeds en er wordt nog steeds aan gewerkt. Dat vind ik heel leuk om op terug te kijken.

Het vetste tot nu toe vind ik een nieuwe website voor Elsevier. Die hebben we stukje voor stukje gebouwd. We begonnen met de ontwikkeling van een design system. Samen met het team van Elsevier hebben echt de tijd genomen om dat goed op te zetten. Vervolgens hebben we dat geïmplementeerd in de nieuwe website. Waar ook duidelijk werd dat het design system goed werkte. Voor dit project hadden we echt de tijd en dan zie je ook dat dingen goed uitgewerkt zijn.

Mijn rol als Tech Lead was daar vooral het interne team van onze developers aansturen. Daarnaast was ik aanspreekpunt voor Elsevier en was ik veel betrokken bij de technische beslissingen die we in het begin moesten maken. Langzaam hebben we dit project overgedragen aan de interne developers bij Elsevier, zodat zij er verder mee kunnen en wij weer aan de slag kunnen met iets nieuws. Dat maakt het werk bij De Voorhoede ook zo leuk.”

Hoe ervaar jij het om met externe ontwerpers te werken?

“We werken vaak met design agencies. In het begin veel met Hike One, maar tegenwoordig doen we veel projecten met Edenspiekermann. Ook hebben we met Komovo een project gedaan. Het is altijd wel fijn dat er een designbureau betrokken bij blijft. Vooral bij een langlopend project. Anders blijf je achter met vragen die je zelf gaat invullen, terwijl een designer daar vaak een specifieke gedachte over heeft.”

Wat is grootste development blunder geweest?

“Ik heb ooit bij Geldmaat een pagina aangemaakt om dingen intern te testen. Op die pagina gebruikte ik allemaal kattenplaatjes. Het was nooit de bedoeling dat de klant die pagina zou zien. Maar ik had hem per ongeluk ingesteld als homepagina op de testomgeving van de Geldmaat. Dus ik kreeg al snel de vraag van de klant dat zij allemaal katten zagen en of dat wel de bedoeling was? Nee dus. Gelukkig stond de pagina niet live voor publiek en kon er wel om gelachen worden.”

Home pagina en planning pagina op geldmaat.nl

Het lijkt misschien voor anderen alsof wij een detacheringsbureau zijn, omdat we opdrachten doen voor klanten. Maar dat zijn we écht niet.

Wat maakt volgens jou De Voorhoede anders dan andere agencies?

“De afwisseling in werk. Je bent niet continu bezig met 1 ding. Dat kun je zien als nadeel, maar ik vind dat juist leuk. Je zit niet vastgeroest in een setup. Dat zorgt ervoor dat je steeds een betere developer wordt. 

Andere agencies doen vaak het hele pakket. Wij doen frontend, dat is onze expertise. Bij klanten worden we ook op die expertise ingezet. Vaak hebben zij die kennis niet in huis. Wij helpen dan tijdelijk om daarna het project weer intern over te dragen. Dat is heel anders dan dat er een designer, front-ender en back-ender worden ingehuurd om een website te bouwen.

Het lijkt misschien voor anderen alsof wij een detacheringsbureau zijn, omdat we opdrachten doen voor klanten. Maar dat zijn we écht niet. We hebben heel veel kantoordagen. Je kent gewoon al je collega’s. We delen kennis en wisselen inzichten uit met elkaar. Dat vind ik echt heel tof.”

Ontmoet het hele team

← Alle blogposts