Blog

Vrienden van De Voorhoede: Roos Steigenga

Werken bij De Voorhoede doe je niet alleen. Ons team bestaat uit ruim 30 mensen met een passie voor het vak. Ontmoet de collega’s van De Voorhoede. Ontdek hoe zij het front-end vak zijn ingerold en wat ze zo leuk vinden aan het werk.

Dit keer is Roos (31) aan het woord. Sinds de herfst van 2021 werkt ze bij ons als front-end developer. Wanneer ze niet aan het programmeren is, speelt ze piano, presenteert ze video’s of hangt ze aan de muur in de klimhal. Voor dat laatste heeft ze al een hoop andere collega’s enthousiast gemaakt.

Roos

Hoe ben je bij De Voorhoede terecht gekomen?

“Ik heb Kunstgeschiedenis gestudeerd en daarna heb ik decorbouw gedaan. Tijdens de reizen die ik maakte, tussen het decorbouw seizoen door, had ik heel veel tijd om na te denken over wat ik wilde doen. Kunstgeschiedenis was namelijk niet iets waar ik mij verder in wilde ontwikkelen. Daar had ik heel veel gesprekken over met medereizigers. Gepensioneerde reizigers gaven mij de tip om te kijken of programmeren iets voor mij was. Dat zou je namelijk makkelijk kunnen combineren met reizen. 

Ik had er nooit bij stilgestaan of dat iets voor mij zou zijn. Er hangt best wel een stereotype aan ‘developers’. Thuis ben ik dat gaan onderzoeken. Toen kwam ik er achter dat er een Women in Tech community is en dat er meetups georganiseerd worden voor alleen vrouwen. Jaren geleden ben ik toen voor het eerst naar een meetup van Django Girls geweest. 

Het leren programmeren in m’n eentje werkte niet zo goed. Ik heb mensen om me heen nodig die mij inspireren. Ik ben op zoek gegaan naar verschillende bootcamps, studies en traineeships. En ben toen uitgekomen bij ‘Codam Coding College’ in Amsterdam. Daar heb ik leren programmeren. Tijdens mijn eerste stage kwam ik in contact met webdevelopment. Er werkte daar alleen geen ervaren developers waar ik van kon leren. Dus daar ben ik toen specifiek naar op zoek gegaan. Door te googlen ben ik bij De Voorhoede uitgekomen.”

Op de werkvloer is de sfeer heel open en iedereen is benaderbaar.

Wat sprak je aan bij De Voorhoede?

“Op de website kreeg ik de indruk dat er een hele gezellige groep werkt met mensen die gespecialiseerd zijn in front-end. Ik zag dat er allemaal leuke activiteiten werden gedaan, zoals door de modder rennen (dat bleek MudMasters te zijn) en bomen planten. Dat vond ik heel bijzonder: mensen die bezig zijn met de natuur en ook nog eens websites bouwen. Dus ik dacht, daar moet wel een goede sfeer hangen.”

En, hebben we dat een beetje waargemaakt?

“Ja, zeker! Ik mocht meteen mee met het jaarlijkse weekend weg. Dat was heel leuk en zo leerde ik alle collega’s meteen goed kennen. Op de werkvloer is de sfeer heel open en iedereen is benaderbaar. Niet alleen offline, maar ook online. Er wordt ook regelmatig thuis gewerkt, maar er is dan altijd contact. Iedereen is heel erg fan van front-end development. Dus als je ergens mee zit, is er altijd wel iemand die jou op weg wil helpen. Voor mijn gevoel is er een goede werk-privébalans en totaal geen overwerkcultuur. Dat wordt bij De Voorhoede bewust en onbewust gestimuleerd.”

Team van De Voorhoede bij CSS Day

Ontwikkeling is een belangrijk onderdeel bij De Voorhoede. Hoe ervaar jij dat?

“We zijn dit jaar met een groep collega’s naar de conferentie CSS Day geweest. Dat was heel leuk. Daarnaast is er tussen projecten ook tijd om aan je ontwikkeling te werken. Ik heb nu via De Voorhoede 2 cursussen aangeschaft: CSS for JavaScript developers van Josh Comeau en Just JavaScript van Dan Abramov. Heel interessant, want daarmee leer ik op een andere manier over JavaScript na te denken. 

Daarnaast heb ik een coach. Dat is mijn collega, Sjoerd. Je kunt met jouw coach zelf bepalen waar je het over gaat hebben. Omdat ik nog veel wil leren over front-end development praten we veel over vakinhoudelijke onderwerpen. Laatst hebben we de volledige architectuur van een project besproken. Voor mij heel leerzaam.”

Dan heb je gewoon eventjes nieuwe collega’s, dat is eigenlijk heel leuk.

Aan wat voor projecten heb je gewerkt?

“Mijn eerste project was voor Elsevier. Hiervoor ontwikkelden we een Design Systeem. Dat is een uitgebreide componenten library. Je gebruikt dat voor het bouwen van nieuwe pagina’s of onderdelen van de website. Het voordeel is dat je hiermee heel makkelijk en snel opschaalt met de juiste (huis)stijl elementen. Ik vond het heel tof om te zien dat, dat ook meteen gebruikt werd door de klant. Bij Elsevier werkten we veel samen met externe designers van Edenspiekermann en developers van Elsevier zelf. Daar raak je direct aan gewend. Dan heb je gewoon eventjes nieuwe collega’s, dat is eigenlijk heel leuk. Tijdens het project hebben we daar veel mee samengewerkt.

Een ander project waar ik aan heb gewerkt, is de internationale corporate website van Sunlight. De uitdaging zat daar in het aantal verschillende componenten, de meertaligheid en de mogelijkheid om per regio andere content te laten zien. Ook voor dit project werkten we samen met designers van Edenspiekermann. 

Bij het project van Elsevier werkte ik met Next, een react framework. Daarna ging ik aan de slag in Nuxt, een Vue framework. En nu toevallig met een full-stack framework Remix. Door die variatie leer ik meer conceptueel denken, dan wanneer ik maar 1 specifieke manier zou leren.”

Roos op kantoor in Amsterdam

Wat vindt jij het grootste voordeel aan het werken bij De Voorhoede?

“Ik kan mezelf hier constant blijven ontwikkelen. Er is hier heel veel kennis in huis. Met de variatie van alle verschillende projecten, blijft de kennis up-to-date. Maar ook code classes en code talks dragen hier aan bij.”

Ontmoet het hele team

← Alle blogposts

Ook verliefd op het web?

Technologie en gebruikservaring. Snel, toegankelijk en een plezier om te gebruiken. Maar ook een plezier om te ontwikkelen. Geldt dit ook voor jou?

Kom ons versterken