Blog

Vrienden van De Voorhoede: Bas de Vleeschhouwer

Werken bij De Voorhoede doe je niet alleen. Ons team bestaat uit ruim 25 mensen met een passie voor het vak. Ontmoet de collega’s van De Voorhoede. Ontdek wat hun specialisatie is en het leukste project waar ze aan hebben gewerkt.

Maak kennis met onze front-end developer, Bas de Vleeschhouwer. Voordat hij bij ons kwam werken, was hij in zijn vrije tijd al veel bezig met het bouwen van websites. Gewoon als hobby. In de afgelopen jaren heeft Bas zich bij De Voorhoede ontwikkeld tot accessibility specialist. Elke website die hij bouwt, maakt hij ook toegankelijk voor mensen met een beperking, zoals blinden of slechtzienden.

Welk <path> heb jij bewandeld om bij De Voorhoede uit te komen?

“Ik heb twee studies gedaan. Eerst heb ik Medische Informatiekunde gestudeerd. Daarbij leer je hoe je de zorg beter maakt met informatie. Tijdens die studie ben ik bezig ook bezig geweest met programmeren, informatie ordenen en in databases werken. Maar ook met snij practica en mocht ik meekijken met artsen. Een hele leuke opleiding. Maar ik zag niet zo goed voor me wat ik daar praktisch mee ging doen als baan. Ik ben daarna Communication en Multimedia Design gaan studeren. Voor mijn stage ging ik specifiek op zoek naar een front-end agency. De Voorhoede sprak mij toen erg aan, omdat hier techniek voorop staat. Ik zocht een bedrijf waarbij ik meer kon leren over front-end en dat heb ik gevonden. Na mijn meewerkstage heb ik ook mijn afstudeerproject bij De Voorhoede gedaan. Dat beviel erg goed. Toen ik vervolgens een baan van Jasper aangeboden kreeg, heb ik die meteen geaccepteerd.”

Waar ging jouw afstudeerproject over?

“Via De Voorhoede deed ik voor Funda onderzoek naar toegankelijkheid. De onderzoeksvraag was: ‘hoe kan ik als slechtziend of blind persoon een huis vinden en contact opnemen met de makelaar?’. Ik heb toen de stappen uitgewerkt die mensen doorlopen op de website. Vervolgens ook interviews afgenomen met mensen met een visuele beperking. Hoe kunnen zij zoeken, filteren en informatiepagina’s bekijken? Het adviesrapport met aanbevelingen heb ik na afloop gedeeld met Funda.”

Ik voel me hier gewoon thuis.

Je werkt hier inmiddels alweer 5 jaar. Wat maakt dat je bij De Voorhoede blijft werken?

“Bij De Voorhoede heb je het beste van beiden werelden. Als freelancer heb je vrijheid en veel verschillende projecten. In loondienst heb je de zekerheid van een vaste baan. Bij De Voorhoede heb je dat allebei. Een goede combinatie van diverse projecten en een leuke werksfeer. Het bedrijf is ook echt goed voor haar werknemers. Ze eisen niet dat je werk je leven is. Ze zijn dan ook flexibel op de momenten dat je het nodig hebt. Bijvoorbeeld als het privé even wat minder gaat.”

Hoe zou je de sfeer omschrijven bij De Voorhoede?

“Er heerst een hele gezellige en open sfeer. Iedereen kan hier zichzelf zijn. Het is gefocust op elkaar helpen en samen beter worden als team. Ja, heel fijn. Ik voel me hier gewoon thuis. 

Er is ook ruimte om informeel met elkaar te kletsen. Daardoor leer je elkaar ook wat beter kennen naast je werk. Sommige collega’s zie ik ook buiten kantoor.

We hebben leuke uitjes, vrijdagmiddagborrels en het Voorhoede weekend. Die weekendjes weg zijn ook mijn leukste herinneringen aan De Voorhoede. Zo zijn we een keer naar Antwerpen geweest, waar we een memorabele avond in een karaokebar hebben gehad. Een weekend op Texel, waar we zijn wezen blokarten en surfen. En ik was ook mee naar Oldenzaal, waar we op pad gingen met een boswachter en op echte trekkers hebben gereden.”

Je bent accessibility specialist. Hoe heb je jezelf kunnen ontwikkelen bij De Voorhoede?

“Bij De Voorhoede ontvang je elk jaar een opleidingsbudget. Daarbij krijg je 2 vrije dagen om aan studie te besteden. Ook op projecten heb je ruimte om aan je ontwikkeling te werken. Er zijn collega’s die interesse hebben in een bepaald deelgebied en daar ook regelmatig informatie over delen. Zo hoef je niet zelf alles in de gaten te houden. 

Ik focus vooral op toegankelijkheid. Dat vind ik een interessant onderwerp. Mensen met een visuele beperking gebruiken het internet op een hele andere manier. Daarom houd ik mij graag bezig met de vraag: hoe kan je het web toegankelijk maken voor iedereen? Bij overheid en semi overheid websites is het al verplicht om aan de toegankelijkheidseisen te voldoen. Dit wordt binnen en paar jaar ook voor commerciële organisaties een verplichting. Alle projecten waar ik aan werk, pas ik het toe. Daarnaast probeer ik het levend te houden onder collega’s.”

laptop met toegankelijkheidstools, waaronder simulatie handschoenen en brillen
Accessibility kit van De Voorhoede

Wat is het leukste project waar je bij De Voorhoede aan hebt gewerkt?

“Voor Brainbay, een dochteronderneming van NVM, werk ik momenteel aan verschillende data gedreven tools voor hun leden. Die tools bieden makelaars ondersteuning bij bijvoorbeeld het aankoopproces van een woning. Er zijn twee verschillende teams: team wonen en team business. Ik zit nu in het team wonen en bouw de tools uit met nieuwe functionaliteiten en ontwikkel ook nieuwe tools. Een andere collega van De Voorhoede werkt in team business. Daarnaast is er ook een tech lead vanuit ons betrokken bij het project. Hoewel we allemaal aan ons eigen ding werken, kunnen we ook met elkaar sparren over het project. Mijn collega’s zijn altijd bereikbaar voor vragen. 

Een ander leuk project waar ik aan heb gewerkt is het Klimaatstraatspel. Dit is een fysiek bordspel dat gebruikt wordt bij gemeente of scholen. Het zet mensen aan het denken en laat ze sparren over het klimaatvriendelijker maken van hun straat. Denk aan een groen dak, stenen uit je tuin halen of plantsoenen aanpakken. Van dit spel hebben wij een volledig digitale versie gemaakt.” 

Ontmoet het hele team

← Alle blogposts