Misschien heb je het al wel eens voorbij zien komen, want headless CMS’en zijn hot en happening. Het is een manier van content management, waarbij content wordt gezien als data. Met behulp van handige API’s wordt deze data doorgegeven, waardoor je niet vast zit aan een bepaald front-end. Dit zorgt voor veel flexibiliteit en vrijheid tijdens de vormgeving. Ook kan dezelfde content zo makkelijk worden gebruikt op verschillende kanalen: van website tot smartwatch. Handig!

Wat is headless CMS?

Traditionele CMS’en, zoals WordPress, zijn verantwoordelijk voor zowel de beheeromgeving van je web content, als het genereren van webpagina’s op basis van deze content. Je hebt een alles-in-één pakket, van front end tot back end.
Tegenwoordig maak je connecties met je klanten op meer dan één platform. Het kan dan veel moeite kosten om je content steeds in al die verschillende systemen te zetten. Dit is waar headless CMS je kan helpen. Bij headless CMS worden front en back end losgekoppeld van elkaar. Het CMS is alleen verantwoordelijk voor de beheeromgeving en maakt de content als data beschikbaar via API’s.
Daardoor zit je niet meer vast aan een bepaald uiterlijk of kanaal. Dit geeft developers vrijheid bij het kiezen van een programmeertaal en framework, en geeft jou volledige vrijheid in hoe je je content gebruikt. Je kan dezelfde content voor meerdere digitale oplossingen tegelijk gebruiken. Gebruik de data voor een website en gebruik het ook meteen voor smartwatches, of telefoons. Alles kan.

Wat zijn de voordelen van headles CMS?

  • Vrijheid en flexibiliteit bij het ontwerpen - je zit niet meer vast aan een bepaalde aan bepaalde bouwblokken en developers kunnen werken met de programmeertalen en frameworks die zijn willen.
  • Creëer je content één keer, en gebruik het op elk kanaal! - Doordat je content als data wordt gezien kan het makkelijk via de API’s herbruikt worden op andere kanalen. Ook die van de toekomst. Dat is mooi meegenomen!
  • Snelheid en veiligheid - Doordat de headless CMS is gescheiden van de rest van het pakket, is het minder gevoelig voor aanvallen.

Onze Ervaringen

Wij zijn fan! Wij hebben al bij tientallen projecten gebruikt gemaakt van verschillende headless CMS’en, waaronder onze eigen site. Andere projecten zijn bijvoorbeeld:

Welke Headless CMS past het best bij jou?

Nu je alle voordelen van headless CMS hebt gelezen, ben je natuurlijk om! Maar, hoe kies je welke headless CMS je wilt gebruiken? Dat hangt af van allerlei dingen, zoals je doelen, de grootte van je bedrijf en je budget. Om het wat makkelijker te maken hebben we hieronder een overzicht van onze favorieten.

  • Contentful - Contentful is geschikt voor bedrijven op zoek naar enterprise functionaliteiten. Deze headless CMS biedt een uitstekend support systeem. 
  • Sanity - Extra de diepte in? Dan is Sanity iets voor jou. Sanity biedt met hun open-source applicatie ‘Sanity Studio’ complete controle over de user interface van het CMS. Het vergt wat meer technisch onderhoud, maar leidt tot volledige vormvrijheid.
  • DatoEen betrouwbare CMS geschikt voor zowel grote als kleinere bedrijven. Dato is erg goed met meertalige kanalen.

Onze developers kunnen gelukkig met tal van systemen werken, en staan klaar om met je mee te denken over de beste keuze voor jou.

Op zoek naar een CMS wat bij jou past?

Wij denken graag met je mee. Mail je vraag of plan meteen een afspraak in met Jasper, onze CTO.