Een headless CMS is de meest efficiënte oplossing voor content die gebruikt wordt op verschillende kanalen. Vanaf 1 plek pas je de content op alle plekken tegelijk aan: van de website tot smartwatch.

Wat is headless CMS?

Een headless CMS is een content management systeem dat losgekoppeld is van de front-end. Dus de tekst die je nu leest is content die via een API gestuurd is naar de front-end. In dit geval naar onze website.

Bij een headless CMS wordt content gezien als data. De data wordt met behulp van een API-koppeling doorgegeven aan jouw kanaal, bijvoorbeeld een website, app en smartwatch. Je zit dus niet vast aan een specifieke front-end. Dit zorgt voor veel flexibiliteit en vrijheid tijdens het ontwerp.

Content medewerker aan de slag in een headless cms
Content bewerken in een headless cms

Traditioneel CMS vs een headless CMS

Een traditioneel CMS, zoals WordPress, is verantwoordelijk voor zowel de beheeromgeving van je web content, als het genereren van webpagina’s op basis van deze content. Je hebt een alles-in-één pakket, van front-end tot back-end. Een headless CMS is het tegenovergestelde: de front-end is losgekoppeld van de back-end. 

Tegenwoordig maak je connecties met je klanten op meer dan één platform. Met een traditioneel CMS kost het dan veel tijd om je content in al die verschillende systemen te plaatsen en te onderhouden. Met een headless CMS bespaar je hier al snel dagen werk mee.

Een headless CMS is alleen verantwoordelijk voor de beheeromgeving en maakt de content als data beschikbaar via API’s. Daardoor zit je niet meer vast aan een bepaald uiterlijk of kanaal. Dit geeft developers vrijheid bij het kiezen van een programmeertaal en framework, en geeft jou volledige vrijheid in hoe je je content gebruikt.

Ontdek of headless past bij jouw digitale product

Mail je vraag of plan meteen een afspraak in met Jasper, onze CTO.

Wat zijn de voordelen van headles CMS?

 • Flexibiliteit bij het ontwerpen
  Je zit niet meer vast aan bepaalde bouwblokken en kan dus veel vrijer nieuwe pagina’s (laten) ontwerpen.

 • Vrijheid in keuze van programmeertaal
  Developers kunnen via een headless CMS werken met de programmeertalen en frameworks die zijn willen. Je bent hierdoor als content eigenaar ook veel vrijer in het kiezen van jouw development partij.

 • Bespaart tijd en kosten
  Doordat je content als data wordt gezien, zet je het via de API makkelijk in op andere kanalen. Ook toekomstige kanalen die je nu misschien nog niet hebt. Daar bespaar je dus een hoop tijd en kosten mee.

 • Veiligheid
  Een headless CMS is gescheiden van de rest van je applicaties, hierdoor is het minder gevoelig voor cyber aanvallen.

Voorbeelden van headless CMS toepassing

Wij hebben al bij tientallen projecten verschillende headless CMS’en gebruikt, waaronder onze eigen website. Voorbeelden van projecten waarbij we een headless CMS gebruik hebben:

Welke Headless CMS past het best bij jou?

Nu je alle voordelen van headless CMS hebt gelezen, ben je natuurlijk om! Maar, hoe kies je welke headless CMS je wilt gebruiken? Dat hangt af van allerlei dingen, zoals je doelen, de grootte van je bedrijf en je budget. Om het wat makkelijker te maken hebben we hieronder een overzicht van onze favorieten.

Logo's van Contentful, Sanity & Dato CMS
 • Dato - Meest gekozen door onze klanten. Een betrouwbaar CMS, geschikt voor zowel grote als kleinere bedrijven. Dato is erg goed met meertalige kanalen. Wij gebruiken Dato ook voor ons eigen CMS en hebben inmiddels >80 webapplicaties ontwikkeld met dit systeem. Voor Dato ontwikkelen we zelf zo nu en dan ook handige plugins, zoals voor SEO en het vertalen van velden.

 • Contentful - Geschikt voor bedrijven op zoek naar enterprise functionaliteiten. Dit headless CMS biedt een uitstekend support systeem. 

 • Sanity - Met hun open-source applicatie ‘Sanity Studio’, biedt Sanity complete controle over de user interface van het CMS. Het vergt wat meer technisch onderhoud, maar leidt tot volledige vormvrijheid.

Lees ook: Headless CMSs go head to head: Strapi vs Dato CMS

Onze developers kunnen gelukkig met tal van systemen werken, en staan klaar om met je mee te denken over de beste keuze voor jou.

Op zoek naar een CMS wat bij jou past?

Wij denken graag met je mee. Mail je vraag of plan meteen een afspraak in met Jasper, onze CTO.