Je bent bezig met het ontwikkelen van een nieuw product. Je hebt zelf al gevalideerd dat jouw idee aansluit bij de behoefte van je gebruikers, bijvoorbeeld door middel van een Design Sprint. Maar is het technisch ook haalbaar? En hoe complex zijn de gewenste functies? Dat gaan wij in één week voor je onderzoeken tijdens een Prototyping Sprint. Het ontwikkelproces van het prototype geeft je de eerste inzage in de technische mogelijkheden en kosten. Een bewezen aanpak waarmee wij met bedrijven als Mentos, Medkit en Sita nieuwe ideeën valideerden.

Meteen in gesprek over jouw idee?

Dat kan! Kijk zelf in de agenda van Jasper, onze CTO, wanneer het goed uitkomt.

Waarvoor doe je een Prototyping Sprint?

Een prototype is een ideaal middel in je haalbaarheidsonderzoek en om collega’s, investeerders of stakeholders te overtuigen van je idee. Met een relatief kleine investering zet je je idee om in een werkend product. Aan het einde van deze sprint heb je beter inzicht in de omvang van je project:

  • Hoe ingewikkeld zijn de gewenste functies?

  • Welke technische keuzes moet je maken?

  • Hoeveel tijd kost het om het prototype te vertalen naar een werkend product?

Eerder onderzochten wij met:

Mentos, Check Je Medicijn en Sita: klanten waarmee wij eerder een Prototyping Sprint deden
Klanten waarmee wij eerder een Protyping Sprint deden

Hoe werkt een Prototyping Sprint?

We zetten je idee om in een (technisch) prototype. Dat doen we als volgt:

  • Tijdens de kick-off bespreken we je plan en bepalen we de scope van het prototype: welke functies zijn een must en wat kan op de wish-list? Wij denken met je mee! We verzinnen slimme oplossingen die we snel kunnen ontwikkelen.

  • Daarna bouwen we je prototype. We houden contact over de voortgang, zodat je indien nodig kunt bijsturen.

  • Aan het einde van de week presenteren we ons werk aan jou en je team.

Wat komt er na een Prototyping Sprint?

Aan het einde van de week hebben we samen een hoop inzichten verzameld. De vervolgstap kan drie kanten op gaan. 

Je product blijkt technisch haalbaar te zijn, maar er is nog een technische oplossingsrichting die je wilt testen. In dat geval gaan we door met een tweede validatieronde tijdens een Iteratie Sprint. 

Als jouw idee al positief is gevalideerd bij gebruikers, bijvoorbeeld tijdens een Design Sprint, en we weten aan het einde van de Prototyping Sprint dat het ook technisch haalbaar is, maken we een plan van aanpak voor de ontwikkelfase. We bespreken hoe je team eruit moet zien en aan hoeveel sprints je moet denken tot aan de lancering. Zo heb jij alle input je stakeholders te overtuigen van jouw idee. Heb je de goedkeuring binnen? Dan staat ons team voor je klaar om jouw product te ontwikkelen.

Het kan ook gebeuren dat de uitkomst van de Prototyping Sprint is dat de gekozen technische oplossing niet haalbaar of te complex is. We zijn natuurlijk aan het testen. In dat geval testen we een tweede technische aanpak of is het eerst tijd om terug naar de tekentafel te gaan.

Ik heb al een Design Sprint gedaan, is dit nog nodig?

Als je al een Design Sprint hebt doorlopen, dan is een design prototype het resultaat. Via een prototyping-tool zoals Invision kunnen gebruikers rondklikken in het ontwerp. Wij zetten de volgende stap. We onderzoeken of de technische aannames in het prototype haalbaar zijn. We maken bijvoorbeeld een echte (test) koppeling met de back-end services of lezen echte (test)gegevens uit. Zo valideren we de technische haalbaarheid van jouw idee.

Werkend prototype voor Mentos om logos op snoepjes te herkennen
Werkend prototype voor Mentos

Waarom met De Voorhoede?

  • Door vroeg de technische haalbaarheid te testen kan je met meer zekerheid kan bepalen of je wilt investeren in de ontwikkeling van jouw product

  • Vanuit ons team van 15 developers, sluiten de juiste experts aan, bijvoorbeeld over AI, privacy, SEO of datavisualisatie.

  • We staan klaar te staan om snel en naadloos door ta gaan met het ontwikkelen van jouw product. Je volledige development-team is door deze verkenning al up to speed.

Inhoudelijk sparren over jouw idee?

We zijn benieuwd! Neem contact op met Jasper, onze CTO.