Case samenvatting

Expertises

Vue, Component Library en Datavisualisatie

Technologie

DatoCMS, Netlify, Vue.js en Mapbox

Deliverable

Web app en Design System

In 3 jaar tijd, 15 apps voor wateronderzoek

De uitdaging: hoe maken we resultaten van wetenschappelijke modellen op efficiënte manier toegankelijk voor professionals?

Deltares is Nederlands grootste en toonaangevende kennisinstituut op het gebied van water en ondergrond. Voor onderzoek en adviezen nationaal en internationaal maakt Deltares gebruik van complexe modellen en grote datasets. Dit levert waardevolle informatie op voor overheden en het bedrijfsleven. Allemaal met een andere vraag: hoe groot is de kans op overstroming? Wat is het effect van toenemende groene daken in mijn stad? 

Om deze vragen te beantwoorden ontwikkelt Deltares allerlei tools voor specifieke doelgroepen met informatie voor hun dagelijkse werkzaamheden. Het resultaat: een hoop losse applicaties, die telkens van A tot Z opnieuw worden ontwikkeld. Dat moet efficiënter kunnen. Hoe kunnen we op een snelle en consistente manier verschillende tools ontwikkelen?

De Voorhoede heeft ons geholpen een toolkit op te bouwen waarmee we steeds sneller kunnen prototypen en ontwikkelen. Zo houden we meer tijd over voor het doen van onderzoek!

Gerard van der Kolff, Afdelingshoofd Software Datamanagement en Innovatie

De oplossing: een toolkit met een gedeelde aanpak en herbruikbare componenten

Wat delen deze uiteenlopende tools bij Deltares? Het zijn allemaal kaartapplicaties met knoppen en andere elementen voor interactie, gekoppeld aan webservices voor data- en simulatiemodellen. Samen met Deltares definieerden we daarvoor een vaste toolkit: Mapbox voor interactieve kaarten, Vue.js als framework om de applicaties te structureren, gekoppeld aan geoservers en een design system. Dit design system bestaat uit uitgangspunten over hoe de applicaties vorm te geven en een set van herbruikbare componenten voor gedeelde functionaliteiten en met dezelfde look & feel:

Drie tools van Deltares met gedeelde functionaliteiten
Drie tools van Deltares met gedeelde functionaliteiten

Toch is elke nieuwe tool weer anders dan de vorige: andere data, een ander rekenmodel, andere doelgroepen en andere user flows. Hoe zorgen we ervoor dat we de gebruikersbehoefte voorop blijven stellen als maatwerk nodig is, en ons niet verliezen in de efficiëntie van de toolkit? Daarvoor gebruiken we een gedeelde projectaanpak:

Testen van de Adaptation Support Tool op een touch screen
Testen van de Adaptation Support Tool op een touch screen

Laten we bespreken wat we kunnen doen

Nena de Clercq

Head of Sales & Operations

post@voorhoede.nl
Laten we bespreken wat we kunnen doen