Case samenvatting

Expertises

Development

Platforms

jQueryMX

Deliverables

Streaming web app

Digitale televisie als webapplicatie

De uitdaging: verschillende digitale ontvangers, één gebruikservaring

Zo'n 2,5 miljoen huishoudens in Nederland gebruiken dagelijks Digitale Televisie van Ziggo. Een digitale ontvanger in de huiskamer van de klant ontvangt het signaal om televisie te kijken. In de loop van de jaren heeft Ziggo verschillende digitale ontvangers aan klanten geleverd. Elk type ontvanger heeft zijn eigen hardware, gebruikersinterface en afstandsbediening.

Ziggo biedt de laatste jaren steeds meer interactieve diensten. Denk bijvoorbeeld aan het bestellen van films of het kijken van Uitzending Gemist. Door de meerdere digitale ontvangers die Ziggo aanbiedt kunnen klanten een verschillende gebruikservaring hebben. Het was voor Ziggo niet goed mogelijk om de diensten uit te leggen en helder te communiceren.

Ook het ondersteunen van verschillende types digitale ontvangers zorgt voor veel werk. Ziggo moest een complexe infrastructuur onderhouden worden om de apparaten van de juiste content voorzien. Ook de software op de digitale ontvangers moest vaak bijgewerkt worden om problemen op te lossen en de snelheid te verbeteren.

Ziggo koos voor de vooruitstrevende oplossing van ActiveVideo Networks. Deze partij biedt een platform waarbij de interface op een server wordt gegenereerd en vervolgens als stream wordt aangeboden aan de ontvangers. Elke ontvanger toont exact dezelfde interface. Gebruikers krijgen allemaal dezelfde gebruikerservaring en het onderhoud van de applicatie is vele malen eenvoudiger.

Het ontwikkelen van een streaming user interface vraagt om een heel andere benadering dan een standaard webapplicatie die draait op de client, bijvoorbeeld een ontvanger.

Ziggo beginscherm met populaire films
Ziggo Interactieve Televisie

De oplossing: een streaming webapplicatie

De webapplicatie draait in de cloud, in een zogenoemde 'headless browser'. De beelden die de browser genereert worden via internet verstuurd naar de digitale ontvanger van de gebruiker, net als bij een normaal digitaal televisiekanaal gebeurt. Als de gebruiker een knop op de afstandsbediening indrukt, wordt in de cloud de user interface gegenereerd.

Deze interface is voor elke kijker gepersonaliseerd. Deze beelden worden via internet teruggestuurd naar de gebruiker. Voor ons was het de uitdaging om een streaming webapplicatie te ontwikkelen die met alle digitale ontvangers en afstandsbedieningen vlot reageert en snel aanvoelt.

Laten we bespreken wat we kunnen doen

Nena de Clercq

Head of Sales & Operations

post@voorhoede.nl
Laten we bespreken wat we kunnen doen