Open Source Software

Het web wordt aangedreven door Open Source Software (OSS). Van de servers waarop websites draaien, via de frameworks waarmee we ze bouwen, tot aan de engines van de browsers waarmee we ze bekijken. OSS maakt deel uit van ons dagelijkse werk en de diensten die we gebruiken. We zouden het niet anders willen. In vergelijking met eigen software heeft OSS sterke voordelen: het wordt betrouwbaarder, innovatiever en trekt betere ontwikkelaars en een betere kwaliteit van werk aan.

Kaart met gebouwen
Voor TU Delft maakten wij het project Space Finder open source

Waarom investeren in Open Source Software?

Open Source Software (OSS) is software die wordt ontwikkeld en onderhouden via een open samenwerking. Iedereen kan de broncode ervan gratis bekijken, gebruiken, aanpassen en verspreiden. Je kunt deel uitmaken van deze samenwerking, iets teruggeven aan de ontwikkelaars, en ervan profiteren op het gebied van kwaliteit, merkopbouw en innovatie.

 1. Iets teruggeven

  Dit is een kwestie van principe, of karma als dat jouw ding is. Anderen hebben tijd en moeite gestoken in een stuk software waar jouw software op draait. Iets teruggeven is de juiste keuze.

 2. Versterk je merk

  Bijdragen aan OSS blijven niet onopgemerkt. Jouw merk zal op nieuwe plaatsen worden herkend en geassocieerd worden met openheid, samenwerking en het bouwen van kwaliteitsproducten.

 3. Stimuleer innovatie

  De kern van open source software is dat het innovatief is. Het biedt ruimte voor verkenning en het combineert dingen op nieuwe manieren. Deel uitmaken van dit proces is leerzaam en opent zakelijke kansen die je eerder niet had overwogen.

 4. Profiteer van bijdragen uit de gemeenschap

  De gemeenschap rondom jouw OSS-product vormt een tweede (derde, vierde) paar ogen om je software betrouwbaarder, vrij van bugs, veiliger en robuuster te maken. Openlijk discussiëren over wijzigingen en nieuwe functionaliteiten zal deze solider maken. Daarnaast biedt het je meer context en documentatie om op terug te blikken.

 5. Werven van developers

  Bij het aannemen van nieuwe developers - maar ook andere rollen rondom softwareontwikkeling, zoals DevOps en product owners - zullen jouw bijdragen aan OSS je een voorsprong geven. Goede ontwikkelaars hebben een zwak voor OSS en jouw bijdragen trekken hun aandacht.

 6. Motivatie

  Ontwikkelaars schrijven OSS niet alleen voor henzelf, maar ook voor anderen. Je best doen en dan lof krijgen van een producteigenaar is één ding. Lof krijgen van collega's over de hele wereld, dat is wat ontwikkelaars echt gemotiveerd houdt.

Bekijk deze uitstekende gids over hoe je kunt bijdragen aan open source, en een overzicht van de geschiedenis en overwegingen vanuit zakelijk oogpunt.

Benieuwd naar de voordelen van open source software voor jouw bedrijf?

Hoe maak je impact met Open Source Software?

Wil je een impact wilt maken op OSS als ontwikkelaar, ondersteuner of sponsor? Overweeg dan deze drie opties:

 • Maak (een deel van) je producten open source. Je kunt het zogenaamde "geheime recept" voor jezelf houden, maar er zijn altijd stukjes die afgesplitst kunnen worden en apart ontwikkeld kunnen worden. Die stukjes kunnen een OSS-pakket worden dat door iedereen kan worden gebruikt. Een voorbeeld: het deel dat een afbeelding verwerkt is open source, maar de magische supersnelle pijplijn die je gebruikt en verkoopt als een dienst, is eigendom.

Overzicht van DatoCMS plugins gemaakt door de voorhoede
Open source plugins voor DatoCMS ontwikkeld door De Voorhoede
 • Draag bij aan OS-projecten, vooral degene die je voor je eigen product gebruikt. Het zal je eigen product beter maken en je helpt de gemeenschap. Als je niet wilt bijdragen door code te schrijven, overweeg dan te investeren in het verbeteren van documentatie, een OS-landingspagina, het organiseren van een evenement, het schrijven van blogs of tutorials, of het promoten van de software op je social-mediakanalen.

 • Ondersteun OS financieel. De open source software waar je digitale product op vertrouwt, vertrouwt op de mensen die deze projecten onderhouden. Door hen financieel te ondersteunen, kunnen zij die software onderhouden en verbeteren, wat ervoor zorgt dat jouw product het kan blijven gebruiken. Financieel bijdragen is erg eenvoudig dankzij het platform Open Collective.

Tot wel 10% impact korting

We helpen je graag om impact te maken. Als jij je committeert jouw digitale product open source te maken, kom je in aanmerking voor onze impactkorting. Meer weten?

Neem contact op voor meer informatie

Onze specialisten helpen om (een deel van) jouw code open source te maken. Ontdek de mogelijkheden in een vrijblijvende afspraak.